10 Perkara Yang Meningkatkan Risiko Kanser

Kanser adalah penyebab kematian kedua di Malaysia. Ketersediaan teknologi canggih di negara ini telah membantu meningkatkan bilangan mangsa kanser. Dari pengesanan hingga rawatan penyakit, rawatan yang berfokus pada ketepatan telah membantu meningkatkan perawatan kanser di Malaysia.

Walau bagaimanapun, kanser masih merupakan keadaan yang mengancam nyawa yang harus dicegah, jika boleh.

Berikut adalah perkara yang boleh meningkatkan risiko anda mendapat penyakit ini.

Sedutan Meningkatkan Risiko 15 Kanser

Merokok telah terbukti menyebabkan lebih daripada 15 jenis kanser pada manusia. 9 daripada 10 jenis kanser paru-paru berkembang akibat menyedut rokok. Harap, anda akan ingat fakta ini pada kali anda membakar sebatang rokok sekiranya anda belum berhenti merokok.

Merokok Pasif Turut Berbahaya

Jika anda tidak merokok. Tetapi anda cukup ramah untuk membiarkan orang lain terlibat dalam merokok untuk mengelakkan pertengkaran atau membuat adegan di rumah anda, atau di restoran, apa pun alasannya, dengan menghirup asap yang mereka hasilkan dan orang lain di sekitar mereka di berisiko tinggi mendapat kanser.

Rokok yang terbakar melepaskan lebih dari seratus bahan kimia toksik, 70 peratus daripadanya menyebabkan kanser. Oleh itu, apabila seseorang menyalakan rokok di hadapan anda, hentikan mereka.

Anda Obesiti

Mengekalkan berat badan yang sihat dapat menyelamatkan anda dari ribuan keadaan perubatan. Lemak tambahan lebih banyak merosakkan tubuh anda daripada pakaian anda. Ia menyebabkan ketidakseimbangan hormon, meningkatkan pengeluaran estrogen, testosteron dan hormon lain dalam tubuh yang merangsang percambahan dan pertumbuhan sel. Obesiti juga menyebabkan keradangan kronik, yang boleh merosakkan DNA dan menyebabkan kanser.

Anda Melangkau atau Terburu-buru Semasa Menggunakan Pelindung Matahari

Pelindung matahari dapat mencegah risiko kanser kulit dan juga mencegah penuaan dini. Walau bagaimanapun, agar berkesan, adalah mustahak anda menggunakan jenis yang sesuai mengikut jenis kulit anda, dengan kualiti seperti SPF 30 atau lebih tinggi, spektrum luas, dan tahan air. Sebilangan besar orang dewasa perlu memakai lebih kurang satu ons pelindung matahari untuk menutupi setiap kawasan kulit mereka yang terdedah. Oleh itu, apabila anda melangkah keluar, jangan lupa untuk menggunakan pelindung matahari anda.

Anda baru sahaja menyambut Hari Lahir ke-65 anda

Kajian yang dilakukan di National Cancer Institute telah menunjukkan bahawa hampir satu perempat daripada kes onkologi baru biasanya didiagnosis pada orang yang berumur antara 65-74 tahun. Ia dilihat bahawa usia tua, digabungkan dengan gaya hidup yang tidak sihat, mempunyai hubungan langsung dengan kanser. Orang yang berumur 50 tahun ke atas harus menjalani pemeriksaan berkala.

Gaya Hidup Yang Buruk

Dengan terus melekat di sofa sepanjang hari menonton TV atau kerusi anda di tempat kerja, dapat meningkatkan nisbah risiko kanser anda. Beberapa saintis di Jerman melakukan kajian, di mana mereka meneliti 43 kajian pemerhatian, yang merangkumi 70,000 kes kanser, dan lebih dari 4 juta orang, dan mendapati bahawa dua jam sehari tingkah laku tidak aktif dikaitkan dengan sekitar 8% peningkatan risiko kanser kolon , 6% kanser paru-paru, dan 10% kanser endometrium, bahkan di kalangan orang yang tetap aktif secara fizikal. Jadi, berehat sebentar di antara setiap 2 jam.

Kurang Bersenam

Seperti yang dibincangkan di atas, gaya hidup yang tidak aktif dapat meningkatkan risiko kanser, dan juga kegemukan di antara keadaan perubatan lain. Oleh itu, pastikan anda bersenam setiap hari. Sekiranya anda merasa sibuk, berjalan-jalan pendek di taman, gunakan tangga dan regangan dengan kerap.

Tidur dengan TV dihidupkan

Tidak banyak kajian dilakukan mengenai perkara itu, tetapi masih perlu disebutkan. Kajian menunjukkan bahawa cahaya buatan pada waktu malam yang terkena tubuh kita boleh menyebabkan jenis kanser tertentu seperti prostat dan kanser payudara, yang disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon, menurut jurnal Perspektif Kesihatan Alam Sekitar.

Kaki Minum

Ya, alkohol adalah antara penyebab utama kanser. Satu minuman untuk wanita, dua minuman untuk lelaki: adalah jumlah sihat yang disyorkan kepada orang oleh American Cancer Society jika anda ingin minum alkohol. Risiko kanser kepala dan leher, hati, esofagus, dan payudara meningkat kerana pengambilan alkohol.

Minum alkohol sekali-sekala dan dalam jumlah kecil untuk mengelakkan komplikasi.

Ibu anda didiagnosis menghidap Kanser pada usia muda

Sekiranya ada orang dalam keluarga seseorang, terutamanya ibu / bapa / saudara kandung anda didiagnosis menghidap kanser pada usia yang lebih muda (seperti kanser usus sebelum usia 45 tahun), ini menunjukkan tanda bahawa anda mungkin mewarisi gen yang tidak normal. Sejarah keluarga dalam kanser tidak semestinya semua orang dalam keluarga mereka akan mendapat kanser. Hanya 5-10% mutasi yang diwarisi mengakibatkan kanser.

Bincangkan sejarah perubatan keluarga dengan doktor anda untuk mengelakkan komplikasi tersebut dan mencegah barah.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Cara Menjaga Kebersihan Diri Agar Kekal Sihat

Kesihatan adalah perkara yang sangat dititikberatkan hari ini, terutamanya dengan pandemik covid-19. Oleh kerana orang mencari cara untuk menjaga keselamatan diri dan orang tersayang daripada bakteria dan kuman, fokus pada kebersihan diri adalah yang terpenting.Selain itu, bukan sahaja kebersihan diri baik untuk tubuh anda, tetapi juga bagus untuk harga diri anda. Artikel ini memperincikan tentang

10 Makanan Yang Membakar Lemak Semasa Anda Tidur

Entri ini adalah mengenai makanan yang membakar lemak semasa anda tidur sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang harus dimakan pada waktu malam untuk menurunkan berat badan, teruskan membaca! Mahu cepat dan ingin mengetahui cadangan nombor 1 makanan terbaik untuk dimakan pada waktu malam yang menurunkan berat badan?

5 Petua Menjaga Bibir Anda Agar Sihat dan Merah Jambu

Tidak kira sama ada perempuan atau lelaki, siapa yang tidak menginginkan bibir cantik yang berwarna merah jambu dan licin. Sebilangan orang cukup bernasib baik untuk mewarisi dari ibu bapa mereka atau rahmat Tuhan tetapi bagi sesetengah orang, ia masih menjadi mimpi. Tetapi ini tidak lagi berlaku; dalam artikel ini, saya akan mendedahkan cara menjaga bibir

5 Cara Turunkan Kolesterol dengan Perubahan Gaya Hidup

Berapa lama masa yang diperlukan untuk menurunkan kolesterol? Sekiranya jumlah kolesterol anda meningkat, dan doktor anda membuat bising ketika mereka memeriksa hasil makmal anda, adalah wajar untuk bertanya-tanya seberapa cepat anda dapat menurunkan nombor tersebut. Nasib baik, ada beberapa strategi terbukti yang boleh anda gunakan yang boleh membantu jumlah kolesterol anda beralih ke arah yang

Leave a Comment