November 2

0 comments

10 Perkara Yang Boleh Anda Lakukan Untuk Meningkatkan Kesihatan Dan Kesejahteraan Anda


Kesihatan kita banyak berkaitan dengan menguruskan tahap stress kita. Khususnya, kita cenderung menghabiskan banyak masa dan tenaga stress akan wang dan harta benda

Kita memerlukan wang untuk bertahan hidup, dan beberapa stress adalah normal (walaupun sihat), tetapi di mana ia menjadi masalah adalah ketika kita menghabiskan terlalu banyak masa dan tenaga untuk berusaha mendapatkan barang-barang yang sebenarnya tidak kita perlukan. Kita akhirnya mengorbankan beberapa perkara yang lebih penting yang kita ada (kesihatan, hubungan) untuk mendapatkan perkara yang kita fikir akan membuat kita lebih bahagia, tetapi hakikatnya tidak

Kesihatan kita (fizikal, mental, dan rohani) adalah sumber kekayaan terbesar kita. Sekiranya kita mempunyai kesihatan dan bil dibayar, kita kaya. Kita perlu melihat lebih dekat apa yang sebenarnya kita perlukan untuk bertahan dan berpuas hati. Sebilangan besar daripada kita mungkin memerlukan lebih sedikit daripada yang kita fikirkan yang kita lakukan secara material dan lebih banyak dalam bidang kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan.

Berikut adalah 10 perkara yang boleh anda lakukan setiap hari untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan anda:

  • Luangkan masa bersendirian dalam diam iaitu; bertafakur / berdoa.
  • Bersyukurlah dengan apa yang anda ada.
  • Buat jurnal pemikiran anda. Tuliskan apa sahaja yang terlintas di fikiran.
  • Makan makanan sihat dan minum air bersih.
  • Bersenam 30 hingga 60 minit Campurkan sepanjang minggu, banyak berjalan, beberapa latihan kekuatan, latihan pergerakan bersama, dan aktiviti lain yang anda nikmati, seperti berlari, berenang, yoga, dan lain-lain.
  • Tidur awal dan cuba bangun secara semula jadi, tanpa penggera . Sebilangan besar orang memerlukan sekitar 8 jam. Sebilangan orang berprestasi tinggi tidur sebanyak 10 jam sehari (seperti Einstein tidur 10 jam). Sebilangan orang hanya memerlukan sekitar 5 atau 6 jam, tetapi mereka adalah minoriti, hanya sekitar 4% populasi yang berada dalam kategori ini.
  • Cuba hidup pada masa ini. Jangan terlalu memikirkan masa lalu atau masa depan. Fokus pada pernafasan anda, ini akan membantu membawa anda kembali ke masa kini.Elakkan percakapan di fikiran anda.
  • Matikan gangguan, terutama ketika bercakap dengan orang, bekerja, bertafakur, dan lain-lain. Pastikan bunyi dan hiburan latar belakang minimum.
  • Baca, dengar, atau tonton sesuatu yang lucu. Atau berada di sekitar orang yang membuat anda ketawa. Luangkan masa dengan seseorang yang penting bagi anda, pasangan, anak-anak, ibu bapa, dan lain-lain.
  • Baca sesuatu yang menarik / mendidik, lebih baik buku yang membuat anda melihat sesuatu dari perspektif baru atau menyebabkan anda memikirkan tujuan dalam kehidupan.

Baca juga

Tinggalkan Komen Anda

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}