10 Perkara Yang Boleh Anda Lakukan Untuk Meningkatkan Kesihatan Dan Kesejahteraan Anda

Kesihatan kita banyak berkaitan dengan menguruskan tahap stress kita. Khususnya, kita cenderung menghabiskan banyak masa dan tenaga stress akan wang dan harta benda

Kita memerlukan wang untuk bertahan hidup, dan beberapa stress adalah normal (walaupun sihat), tetapi di mana ia menjadi masalah adalah ketika kita menghabiskan terlalu banyak masa dan tenaga untuk berusaha mendapatkan barang-barang yang sebenarnya tidak kita perlukan. Kita akhirnya mengorbankan beberapa perkara yang lebih penting yang kita ada (kesihatan, hubungan) untuk mendapatkan perkara yang kita fikir akan membuat kita lebih bahagia, tetapi hakikatnya tidak

Kesihatan kita (fizikal, mental, dan rohani) adalah sumber kekayaan terbesar kita. Sekiranya kita mempunyai kesihatan dan bil dibayar, kita kaya. Kita perlu melihat lebih dekat apa yang sebenarnya kita perlukan untuk bertahan dan berpuas hati. Sebilangan besar daripada kita mungkin memerlukan lebih sedikit daripada yang kita fikirkan yang kita lakukan secara material dan lebih banyak dalam bidang kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan.

Berikut adalah 10 perkara yang boleh anda lakukan setiap hari untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan anda:

  • Luangkan masa bersendirian dalam diam iaitu; bertafakur / berdoa.
  • Bersyukurlah dengan apa yang anda ada.
  • Buat jurnal pemikiran anda. Tuliskan apa sahaja yang terlintas di fikiran.
  • Makan makanan sihat dan minum air bersih.
  • Bersenam 30 hingga 60 minit Campurkan sepanjang minggu, banyak berjalan, beberapa latihan kekuatan, latihan pergerakan bersama, dan aktiviti lain yang anda nikmati, seperti berlari, berenang, yoga, dan lain-lain.
  • Tidur awal dan cuba bangun secara semula jadi, tanpa penggera . Sebilangan besar orang memerlukan sekitar 8 jam. Sebilangan orang berprestasi tinggi tidur sebanyak 10 jam sehari (seperti Einstein tidur 10 jam). Sebilangan orang hanya memerlukan sekitar 5 atau 6 jam, tetapi mereka adalah minoriti, hanya sekitar 4% populasi yang berada dalam kategori ini.
  • Cuba hidup pada masa ini. Jangan terlalu memikirkan masa lalu atau masa depan. Fokus pada pernafasan anda, ini akan membantu membawa anda kembali ke masa kini.Elakkan percakapan di fikiran anda.
  • Matikan gangguan, terutama ketika bercakap dengan orang, bekerja, bertafakur, dan lain-lain. Pastikan bunyi dan hiburan latar belakang minimum.
  • Baca, dengar, atau tonton sesuatu yang lucu. Atau berada di sekitar orang yang membuat anda ketawa. Luangkan masa dengan seseorang yang penting bagi anda, pasangan, anak-anak, ibu bapa, dan lain-lain.
  • Baca sesuatu yang menarik / mendidik, lebih baik buku yang membuat anda melihat sesuatu dari perspektif baru atau menyebabkan anda memikirkan tujuan dalam kehidupan.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Berkaitan

Baca Juga

Remaja Kemurungan: Bagaimana Ibu Bapa Dapat Menawarkan Sokongan

Remaja kemurungan memperlihatkan dirinya dengan lebih banyak cara daripada satu dan mudah bagi ibu bapa untuk menyalah anggapnya sebagai perubahan mood yang normal.Walau bagaimanapun, jika anak anda menunjukkan tanda-tanda yang membimbangkan seperti mood buruk yang berterusan, perubahan selera makan, penurunan prestasi sekolah, pengasingan sosial, perubahan corak tidur, dan sakit tanpa sebab yang mendasarinya, dll., Berlangsung

Kaunseling dan Psikoterapi – Bagaimana Ia Membantu Anda

Tugas seorang kaunselor, seperti namanya adalah menawarkan khidmat nasihat mengenai bidang kepakarannya. Seorang kaunselor akan membantu klien untuk mengenali masalah mereka dan akhirnya menolong mereka untuk mengatasinya dengan berkesan. Sesi biasanya akan berlangsung di lokasi persendirian dan akan dimulakan dengan kaunselor mendengar dengan teliti masalah klien, yang membolehkan mereka memahami masalah dari perspektif mereka. Kaunseling

Apakah Perbezaan Antara Neurotik Dan Psikotik?

Dua istilah penyakit mental yang sering digunakan adalah neurotik dan psikotik. Walaupun kata-kata ini cenderung disebutkan, terdapat sedikit kekeliruan mengenai maksudnya. Ini adalah tujuan artikel ini untuk membersihkan beberapa kekeliruan dalam hal ini. Apa maksud Neurotik? Untuk mengatakan bahawa seseorang itu neurotik bermaksud bahawa mereka bertindak balas dengan kuat terhadap perkara yang berlaku dalam hidup

Cara Menguruskan Sindrom Raynaud Secara Semula Jadi

Sindrom Raynaud, keadaan yang sering disalahpahami, berlaku apabila terdapat gangguan aliran darah ke terutamanya jari dan jari kaki (juga telinga dan hidung), apabila terdedah kepada tekanan sejuk atau emosi, kerana penyempitan saluran darah. Biasanya, kawasan yang terjejas berubah menjadi putih, biru, kemudian merah terang sepanjang serangan, yang mungkin berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam.

Leave a Comment